O malovinařství Pavla Dohnala

Pavel Dohnal je mladý vinař, který již od roku 1999 vlastními originálními metodami vyrábí více i méně tradiční vína. V průběhu let vyzkoušel celou řadu tradičních technologií výroby vína, až si vytvořil svojí vlastní metodu, které již zůstal věrný. Jeho vína jsou spíše méně alkoholická, svěží, přírodně polosladká až sladká s pěknou kyselinkou v dochuti. Tradičními technologiemi výroby myslím klasické výrobní metody našich předků,  kteří neměli k dispozici dnešní high-tech nerezové tanky a řízené kvašení, které je kontrolováno počítači. Takto „sériově“ vyráběná vína jsou sice také kvalitní, ale poněkud uniformní a neprojevuje se v nich osobitost toho kterého vinaře.

 

Vizitkou Pavla Dohnala jsou nejen četné úspěchy a oblastních výstavách a bezpočet vítězství jím vyráběných vín v dané odrůdě, ale i tzv. vína ,,Šampióni výstav“ – takového ocenění se jim dostalo mmj. 2x na Výstavě vín v Šatově, 2x v Práčích, 3x v Božicích a 1x v Tasovicích. Také proto vinař dennodenně kontroluje jeho stav, což by při velkovýrobním procesu nebylo takřka vůbec myslitelné. Případný  prodej jednotlivých vzorků vína je možný v omezeném množství. Jednotlivá vína z vinného sklepa p. Dohnala jsou prakticky stále živými organismy a je také nutné s nimi adekvátně pracovat a zacházet – zejména je průběžně hlídat před tzv. druhotným rozkvašením.